tiistai 6. toukokuuta 2014

Netin valta

Mietin ja ihmettelen ja vähän jopa ärsyynnynkin, en ehkä enää niin paljon itseni puolesta kuin tulevien kauppiaiden, yrittäjien ja itsensäelättäjien puolesta.
Onko todellakin netti ottanut vallan meistä ihmisistä. Oikeasti. Tuo pieni, sähköllä toimiva, eloton laatikko.  Ettei enää kaupungille tulla, ikkunoita katsota, sisälle kauppaan viitsitä, uskalleta tulla. Netin edessä vain röhjötetään ja nappia painamalla pitää kaikki saada, ostaa, tilata, helposti, huolettomasti(ko)? Selaillaan vain sivuja ja jos eteen tulee jotain mukavaa niin pling koriin, pling toinen tuote. Eikä maksa paljon, varsinkaan vaivaa! Tarvitsenko, sopiiko, onko hyvälaatuinen, oikeanlainen, oikeanvärinen, oikeanmallinen. Hällä väliä. Mutta helppoa on. Ja voihan sen aina lähettää takaisin. Se kun ei maksa mitään. Paitsi sen vaivan.
Miettikääs kun kaupungille lähtee niin siellä ihan oikeasti voi käydä kahvilla, siellä voi törmätä ystävään, jutustella myyjien kanssa, käydä hypistelemässä tavaroita, kokeilemassa vaatteita, kenkiä eikä niitä tarvitse moneen kertaa edestakaisin lähetellä saadakseen oikean koon. Ja miten voi aistia kirjakaupan menemättä sisälle kirjakauppaan. Ei vaan voi. Täysin mahdotonta!
Onko todellakin niin että kivijalkakaupat ovat historiaa, menneen talven lumia. Ettäkö ihmiset eivät jaksa enää muuta tehdä kuin nappia painaa ja odottaa pakettia tulevaksi. Olemmeko niin kiireisiä ettei enää ole aikaa käydä hypistelemässä, kokeilemassa, tutustumassa uusiin tavaroihin, katsomassa mitä kaupat meille tarjoavat. Eikö enää jakseta iltalenkille näyteikkunoita katsomaan, ikkunoita joita kauppiaat huolella somistavat, laittavat niihin sesongin parhaita tuotteita, uutuuksia. Asiakkaita ajatellen.
En tiedä, ehkä näin on, ajat muuttuvat ja itse olen ehkä vanhanaikainen, ikänsä kaupassa viettänyt, aina ostoksensa niissä tehnyt. Ehkä tulevaisuudessa ei enää ole kuin pieni kioski, josta saa hakea pakettinsa ja ruokakauppa josta ruokansa. Toivon kuitenkin että lapsenlapseni ehtii nähdä, aistia ja kokea sen ilon kun omilla rahoillaan voi ostaa jotain, itse, kaupasta ja maksaa sen pienillä roposillaan.
Toivon kuitenkin kaikille kivijalkakaupoille pitkää ikää ja jaksamista ja toivon asiakkaiden jaksavan pitää näitä kauppoja pystyssä omalta osaltaan. Pienellä vaivannäöllä on suuri vaikutus.


3 kommenttia:

  1. Ja kun miettii, että esim. Vuorikadulta saa vaikka mitä :) Koirani Meri ei ikkunaostoksia tee, mutta onneks kulkee mukana kun mamma kattelee.
    Itsekin siellä Vuorikadulla pikku apulaisena toimineena toivon, että ihmiset tulisivat sisälle asti katselemaan ja vaikka kyselemään apua ostoksien suhteen. Ja tervetulo-toivotukset edelleen laitetaan someen. Yhteispelillä, eikö vain? Asiakaspalvelijat ja asiakkaat. Hiljainen Karhu on puhunut ;)

    VastaaPoista
  2. Teoriassa olet oikeassa. Monesti on helpompi hoitaa ostokset netissä.
    Ei sen takia että olen laiska tai epäsosiaalinen vaan koska nettikauppa on aina auki.

    Todellisuudessa harvoin ehtii arkisin töistä ennen klo 17, ja jos pienkauppojen aukioloajat eivät ole muuttuneet radikaalisesti niin
    sulkevat ovensa myös siihen aikaan.

    Sporttiaan, Säästöpörssiin ja ruokakauppoihin ehtii mutta siinäpä se taitaa olla.

    Lauantaisin, työviikon jälkeen kun vihdoin jaksaa kömpiä sängystä, nauttia pitkästä hitaasta aamusta... niin kas kummaa, kello on jo 13... Ja eiköhän siihen aikaan ole jo turhaa lähteä kauppakaudulle?

    Voin toki olla väärässä, ja jos aukioloajat ovat muuttuneet niin markkinoikaa siitä näkyvästi niin että asiakkaat tietävät koska kannattaa hakeutua kauppakadulle.

    Mieluummin tuon rahani sinun kassaan kuin nettikauppaan, mutta sinulla täytyy olla ovet auki silloin kun minä, sinun asiakas, pystyn tuomaan ne.

    Kaikkea hyvää sinulle, ja teille muille pienkauppojen omistajille!

    VastaaPoista
  3. Klo 13 ehtii hyvin vielä kauppakadulle. Suljemme klo 14, joka sekin on joustava aika, jos sitä ennen ehtii sisälle niin sieltä ei ulos ajeta! Samoin arkisin, hyvin voi tulla sisälle juuri ennen 5, pidämme tietenkin ovet auki! Toki olemme kaikki yksin töissä, joten tarvitsemme myös muutaman tunnin levon. On myös mahdollista varata jokin ilta, jos päivällä ei ehdi/jaksa ja ottaa muutamia ystäviä mukaan ja shoppailla kaikessa rauhassa! Kaikki on mahdollista. Tervetuloa!

    VastaaPoista