torstai 23. tammikuuta 2014

Yrittäjyydestä

Olen seuraillut lehdistä ja myös blogeista helsinkiläisen Palonin konkurssiuhkaa. Mitenkään ottamatta kantaa asiaan siellä koskaan edes käyneenä ajattelin muutaman rivisen kirjoittaa yrittäjyydestä. Sillä onhan sääli että vasta konkurssiuhan edessä lähdetään liikkeelle ja huomataan ja löydetään kyseinen liike, onhan Paloni siellä Eerikinkadulla ollut jo jonkin aikaa.
Olen ollut yrittäjänä kohta kolmekymmentä vuotta, se on pitkä aika. Niinkuin ihmiset, asiakkaat päättävät itse mistä tavaransa ostavat tai tilaavat tein myös minä aikoinaan tietoisen valinnan ja päätin ryhtyä yrittäjäksi. Kuitenkaan siinä vaiheessa tietämättä, edes arvaamatta työn määrää, loman vähyyttä, sairaslomista puhumattakaan. Mutta yrittäjän työ on antoisaa sosiaalista työtä, diplomaattistakin. Eikä voi laskea työtunteja, työt usein jatkuvat kotona laskujen maksulla tai kirjanpitoa tekemällä. Ja lauantait ovat nekin työpäiviä, joskus jopa sunnuntaitkin. Mutta siltikin. Ja työn raskain puoli on varmastikin huoli siitä saako vuokran, verot, liikevaihtoverot, mahdolliset lainat, sähköt, puhelimet ja muut oheislaitteet maksettua.  Tavaralaskuista puhumattakaan. Ajoissa. Ilman konkurssiuhkaa. Sillä vaikka olisi millainen lama tai myynti jostain syystä romahtaisi, kulut ovat joka tapauksessa samat.
En pidä mitään palopuhetta, sillä niinkuin mainitsin jokainen päättää mistä tavaransa ostaa tai tilaa. Mutta jo pienellä mietinnällä ja harkinnalla ja tietoisella valinnalla voi vaikuttaa oman kaupunkinsa keskustaan. Yksinkertaisesti käyttämällä sen palveluja. Vaikka vain silloin tällöin. Jokainen pienikin ostos merkitsee kaupalle paljon, ehkä juuri se mitä tarvitaan ensi kuun veroihin tai vuokraan.
Olen myös sitä mieltä että kaupunki ilman toimivaa keskustaa ei ole kaupunki, kyläpahanen vain. Itse ainakin metkustellessani etsin kauppakadun, mieluiten pieniä ihania kivijalkakauppoja. Joten luulen että myös Hankoon tulevat turistit arvostavat näitä meidän kauppojamme. Kuten tiedän myös hankolaisten tekevän.
Joten iloisin mielin kesää kohti, toivon Palonille hyviä myyntejä ja jatkuvuutta, toivotan hankolaiset tervetulleiksi katsastamaan meidän ihania pieniä liikeitämme Vuorikadulla ja Bulevardilla. Pidetään ihanan Hankomme keskusta elävänä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti